Search
Close this search box.

Bevattning av rullgräs

Rullgräs består mellan 70 till 80% av vatten och därför behöver man vattna ordentligt efter utrullning.

 

Allmän information om vattning av rullgräs

Rotat gräs kan få den nödvändiga mängden vatten på egen hand under normala förhållanden. Under torrare perioder slutar gräset att växa. Då tenderar grässtråna att bli gula/bruna och i så fall är det viktigt att inte klippa gräset. Under den torrare perioden fungerar grässtråna som en vattenreservoar för gräset. När det börjar regna tenderar gräset att bli grönt och frodigt igen.

Men om du vill hålla din gräsmatta grön även under torra och varma årstider, måste du vattna den i ungefär en timme, beroende på behovet, minst en gång i veckan, eller till och med dagligen under de varmaste sommardagarna.

Det skadar inte om du vattnar den färdiga gräsmattan en solig och varm dag; nylagt rullgräs behöver det för att förhindra att det torkar ut av höga temperaturer och solexponering. Här måste man dock beakta att vatten avdunstar i solen; av denna anledning kan en ännu större mängd vatten behövas.

 

Nylagt rullgräs vår/sommar

Den utrullade gräsmattan är törstig, därför bör den vattnas mycket rikligt första gången. Den första dagen ska den vattnas i upp till fem timmar, i olika etapper. Gräsmattan får naturligtvis inte vara helt genomvåt, måtta med allt. Om vattnet börjar stagnera eller jorden mjuknar bör du ta en kort paus med bevattningen. Men på sommaren och våren är det nästan omöjligt att vattna för mycket.

Efter att man rullat ut gräsmattan bör den vattnas varje dag tills den slår rot, vilket vanligtvis tar cirka två veckor (Tre om gräsmattan ligger i ett skuggigt område). Vid varmt väder (över 20 grader) bör gräsmattan vattnas 2-3 gånger om dagen i ca 1-2 timmar. Totalt bör du därför vattna gräsmattan 3-6 timmar om dagen, beroende på väder. Även när det regnar är det bra att vattna gräsmattan, om det inte kommer ordentliga skyfall (som till exempel 40-60 mm vatten).

Var särskilt försiktig när du vattnar gräsmattans hörn och kanter, eftersom de är mer känsliga för uttorkning än andra delar av gräsmattan. Om du använder dig av sprinklers eller bevattningssystem är det bra att vara extra noga eftersom de inte alltid vattnar dessa områden särkilt noga.

När den färdiga gräsmattan är rotad till marken (du kan testa detta genom att lyfta den från kanten), kan du minska vattningen och vattna endast när det behövs.

 

Nylagd färdig gräsmatta på hösten

Som på våren och sommaren måste du vattna rikligt första gången även på hösten. Gräsmattan bör vattnas i 2-5 timmar den första dagen, beroende på temperatur och väder.

På hösten vattnas gräsmattan endast vid behov. Gräsmattan ska vara konstant fuktig tills den slår rot och den får aldrig torka ut eller vara helt nedsänkt. Gräset vattnas därför emellanåt varje dag eller kanske bara var tredje dag, beroende på temperatur och väder. En bra regel är att vattna om det är soligt eller blåsigt ute och inte vattna om det regnar ute.

Kontrollera att vattnet har gått igenom gräset ordentligt varje gång du vattnar. Om det regnar eller marken mjuknar bör du ta en paus från vattningen. Du kan alltid ringa oss om du är osäker!

 

Ungt rullgräs (mindre än 1 år gammalt) vattnas extra noggrant

Under det första året är rullgräset en nyplanterad växt, vilket innebär att det måste vattnas noggrant under torra perioder så att rotningen i marken kan fortsätta utan avbrott. Det är bättre att vattna mycket och sällan än lite och ofta. Rötterna går djupare ner i marken när de får mycket vatten och tål därför torka och värme bättre.

 

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käyttömme.