Search
Close this search box.

Siirtonurmen kastelu

Siirtonurmi koostuu 70-80% vedestä ja siksi siirtonurmi tarvitsee myös paljon vettä.

Yleistä siirtonurmen kastelusta
Kiinteä nurmi pystyy hankkimaan tarvittavan määrän vettä omin avuin normaaleissa olosuhteissa. Kuivakauden aikana kiinteä nurmi lopettaa kasvamisen. Silloin ruohonkorret tapaavat kellastua/ruskistua ja tällöin on tärkeää, että niitä ei leikata. Kuivuuden aikana ruohonkorret nimittäin toimivat vesivarastona nurmelle. Kun sade alkaa, on nurmella tapana taas palautua vihreäksi ja reheväksi.

Jos kuitenkin haluaa säilyttää valmisnurmensa vihreänä kuivien ja lämpimien kausienkin aikana, pitää sitä kastella tunnin ajan tarpeesta riippuen kerran viikossa, tai jopa päivittäin kuumimpina kesäpäivinä.

Siitä ei ole haittaa, jos kastelet valmisnurmen keskellä aurinkoista ja lämmintä päivää; juuri asetetut irtonurmet saattavat jopa tarvita sitä, jotta ne eivät kuole korkean lämpötilan ja auringon porotuksen seurauksena. Tässä täytyy ottaa huomioon kuitenkin se, että vesi haihtuu auringossa; tästä syystä vettä saatetaan tarvita entistä suurempi määrä.

Juuri levitetty valmisnurmi keväällä/kesällä
Juuri asennettu valmisnurmi on janoinen, jonka takia sitä tulee kastella erittäin runsaasti ensimmäisellä kerralla. Ensimmäisenä päivänä sitä kannattaa kastella jopa viisi tuntia, eri kastelukertoihin jaettuna, esim. sadettimella. Nurmikko ei tietenkään saa joutua kokonaan veden alle. Jos vesi alkaa seisoa tai maa pehmenee, kannattaa kastelusta pitää pientä taukoa. Kesällä ja keväällä on kuitenkin melkein mahdotonta kastella liikaa.

Ensimmäisen päivän jälkeen siirtonurmi kastellaan joka päivä juurtumiseen asti, jossa yleensä kestää noin kaksi viikkoa (Kolme, jos nurmikko on varjoisalla alueella). Lämpimällä säällä (yli 20 astetta) nurmi kannattaa kastella 2-3 kertaa päivässä noin 1-2 tunnin ajan. Yhteensä sinun kannattaa siis kastella nurmikko 3-6 tuntia päivässä säästä riippuen. Sateellakin siirtonurmi on hyvä kastella, ellei tule kunnon sadekuuroja (kuten esimerkiksi 40-60mm vettä).

Ole erityisen tarkka nurmikon nurkkien ja reunojen kastelussa, koska ne ovat herkempiä kuivumaan kuin sen muut osat. Lisäksi yleensä sadettimet ja kastelujärjestelmät eivät kastele näitä kohtia kovin tarkasti.

Kun valmisnurmi on juurtunut kiinni maahan (kokeile nostamalla reunasta) voit vähentää kastelua ja kastella vain tarvittaessa.

Juuri levitetty valmisnurmi syksyllä
Kuten keväällä ja kesällä, pitää ensimmäisellä kerralla kastella runsaasti. Nurmikkoa pitää kastella 2-5 tuntia ensimmäisenä päivänä lämpötilasta ja säästä riippuen.

Syksyllä nurmikko kastellaan vain tarvittaessa. Nurmikon tulee olla koko ajan kostea juurtumiseen asti, eikä se saa koskaan kuivua tai olla täysin veden alla. Irtonurmi kastellaan siis joka päivä tai ehkä vain joka kolmas päivä lämpötilasta ja säästä riippuen. Hyvä sääntö on, että kastellaan, jos ulkona on aurinkoista tai tuulista ja ollaan kastelematta, jos ulkona sataa.

Tarkista, että vesi on mennyt kunnolla nurmen läpi joka kerta, kun olet kastellut. Jos sataa tai maa pehmenee niin kannattaa pitää taukoa kastelusta. Voit aina soittaa meille, jos olet epävarma!

Nuorta siirtonurmea (alle 1v.) kastellaan huolellisesti
Ensimmäisen vuoden aikana siirtonurmi on äskettäin istutettu kasvi, eli sitä pitää kastella kuivina aikakausina huolellisesti, jotta maahan juurtuminen pystyy jatkumaan keskeytyksettä. Kastele mieluummin paljon ja harvoin kuin vähän ja usein. Juuret menevät syvemmälle maahan saadessaan suuren määrän vettä ja kestävät tällöin kuivuutta ja kuumuutta paremmin.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käyttömme.