Search
Close this search box.

"Ny gräsmatta på fem timmar"

Text och bilder: Tidstjuven

Det går inte längre att sticka under stol med att sommaren lider mot sitt slut. Och säga vad man vill om den här sommaren, men jag tror att vi alla kan enas om att det har varit den varmaste och somrigaste sommaren i mannaminne. Själv har jag verkligen njutit till max av sommaren och allt vad den inneburit – värme, semester och livet på landet. Nu är jag mer än redo att ta emot hösten! Förra året gick hela sommaren åt till husrenovering från tidig vår till sen höst, och jag kan knappt minnas att sambon och jag hann med någonting annat än allt det där som hörde till renoveringen vid sidan om våra jobb.

I år har vi bara kunnat njuta av att ha allting klart på insidan av huset, och istället fått fokusera på att göra det fint och trevligt på utsidan. Själva fasaden på huset fick en makeover redan förra sommaren, men det var minst sagt kaos på gårdsplanen efter att halva gräsmattan blivit uppgrävd och sönderkörd förra året när vi byggde uterummet och terrassen. I början av juni hade vi därmed igen grävmaskinen på gården, men denna gång för att jämna ut marken och göra den redo för Projekt plattsättning och gräsmatta.

Vi började med plattsättningen som vi fixat grunden till redan i höstas, och skapade en förlängning av terrassen på baksidan av huset och entrén vid husets framsida med hjälp av 30×30 cm stora betongplattor och kantstenar runtom. Samtidigt breddade vi på infarten till gården och fyllde på med kross.

När plattsättningen var klar var det dags att ta itu med gräsmattan… Valet stod mellan att så gräsfrön och vänta 3-4 månader på att få en tät och fin gräsmatta eller rulla ut rullgräs och ha en toppenfin gräsmatta på bara en dag. Det var egentligen inget svårt val.

Här i Pensala och Oravais har vi en av landets bästa producenter (om ni frågar mig!

Det man bör tänka på om man väljer rullgräsmatta är att underlaget ska vara bearbetat och jämnt för bästa resultat.

På själva gräsmattsodlingen har gräset fått växa i minst ett år innan det tas upp med hjälp av en maskin och rullas ihop. Det klipps ofta och göds med jämna mellanrum på odlingen så att det ska bli en riktigt tät gräsmatta.

När rullgräset tas upp skärs det i 58×170 cm stora bitar som rullas ihop och levereras på lastpallar. Själva gräsmattan är ungefär 3 cm tjock. Oravais Turf levererar rullgräsmattor i hela Finland, och man kan även hämta rullarna direkt från odlingen ifall man inte vill betala för hemleverans.

Det som kanske är viktigast att tänka på är att gräsrullarna blir sämre ju längre de står på lastpallarna. Helst ska gräsmattan rullas ut genast när den anländer, men senast inom ett dygn rekommenderar Oravais Turf.

Vi har egentligen tre skilda gräsmattor på vår gårdsplan. Den mittersta av dem var i okej skick, men den bortersta hade blivit så gropig och ojämn att den såg mer ut som en insjö än en gräsmatta när snön smälte bort i våras, så vi passade på att jämna ut den och förnya den nu samtidigt. Det var med andra ord rätt många rullargräs som skulle rullas ut på kort tid.

Som tur fick vi hjälp av byggar-Tobias och Mikaels pappa, så utrullningen gick undan.

Vips gick vi från att ha en jordmatta till en gräsmatta, på bara ett par timmar.

För att få gräsmattan att rota sig och ta ihop i skarvarna ska man börja vattna den rikligt genast när man rullat ut den. Det ska inte vara så vått att det står vatten i gräsmattan, men rullarna ska bli genomblöta. Vi använde oss av sprinklers som vi flyttade med jämna mellanrum för att blöta hela gräsmattan ordentligt.

Gräsmattan tål att gås på försiktigt genast när den är utrullad, och efter ungefär en vecka har man en stadig och frodig matta ute på gården. Efter två veckor har skarven växt ihop så pass bra att den inte längre syns.

Vi blev så otroligt nöjda med slutresultatet och det har varit så lyxigt att ha en tät och fin gräsmatta genast den första sommaren i huset.

Här kommer slutligen en video från hela vårt gräsmattsprojekt med huset från vinklar som ni kanske inte tidigare sett det, tack vare Filip och hans drönarbilder:

 

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käyttömme.