Sök
Stäng denna sökruta.
Bottenarbete för rullgräs

Bottenarbete för rullgräs

 Rullgräs är lättskött när du satsar på att göra ett bra bottenarbete. Tack vare ett bra underlag blir gräsmattan mer hållbar, grönare och tål både torka och regn bättre. Hur mycket matjord som behöver läggas på området beror på vad som finns på ytan till att börja med.

 

Process

Rekommendationerna nedan är lämpliga för normala förhållanden

Börja med att ta bort grenar, rötter, stenar och ogräs från marken och jämna ytan. Om det finns hård lera kan den röras upp och blandas med lite sand.

Minst 5-10 cm matjord rekommenderas ovanpå den befintliga jorden. Se till att ytan sluttar bort från byggnaderna. Har du gödslat jorden måste gödseln bort, annars kan det bränna rötterna på den nya gräsmattan. Du kan antingen vända på jorden så att gödselmedlet kommer ner till ett djup av 5-10 cm eller vattna det djupt ner i marken.

Pressa ner jorden tills ytan är fast och kratta sedan ytan så att den blir jämn.

Det finns två sätt att lägga rullgräs om det redan finns en gräsmatta.

Alternativ 1: Skala av eller gräv upp den gamla gräsmattan. Mindre ytor på gräsmattan kan grävas upp med spade, medan större kan tas bort med maskin (minilastare eller t.ex. grävmaskin). Följ sedan instruktionerna ovan.

Alternativ 2: Klipp ner gräsmattan så nära rötterna som möjligt. Lägg minst 5-10 cm matjord ovanpå den gamla gräsmattan.

 

Vilken typ av material ska jag lägga på området?

Vi rekommenderar matjord eftersom det behåller fukten och ger en lättskött gräsmatta. Minst 5 cm ny jord bör läggas på området, gärna ännu mer.

 

Sandbotten

Sandbotten är torr och mycket svår att hålla fuktig. Det är särskilt viktigt att lägga ca 20-30 cm näringsrik matjord på sandbotten. Satsa på kvaliteten på jorden!

 

Lerjord

Generellt sett är lerjord en bra bas för en tomt eller ett område som är menat för en gräsmatta. Lerjord blir dock lätt för tät om det blir mycket vatten på området efter att det regnat. Ett tips är att blanda med lite sand. Lägg ca 10-15 cm matjord ovanpå lerjorden.

 

Stenig grund

Stora stenar och grus gör att fukten i jorden inte är så bra. Jorden tenderar också att försvinna mellan stenarna med tiden. Genom att lägga ett lager lera, ca 5 cm eller mer, förhindrar du erosion. Dessutom är lerjord särskilt bra på att hålla kvar fukten, vilket gör det lättare att ta hand om gräset. Det bör dock även sättas ca 10-20 cm matjord ovanpå lerjorden.

 

Fyllnadsjord

Vanligtvis finns det fyllnadsjord på tomten. Det är en blandning av jord, sand, grus, stenar, rötter och andra organiska material. Ibland innehåller fyllningsjorden alla dessa och ibland bara jord och ett eller två av de nyss nämnda materialen. Om det är fyllnadsjord på området så behöver man fylla på med minst 10-15 cm matjord ovanpå.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käyttömme.