Search
Close this search box.

Siirtonurmi ja  alusta

Siirtonurmi on helppohoitoinen kun panostat hyvään alustaan. Hyvän alustan tuloksena nurmikko on kestävämpi, vihreämpi ja se sietää paremmin sekä kuivuutta, että sadetta. Kuinka paljon multaa täytyy laittaa tontille, riippuu siitä, mitä pinnalla on aluksi. Se, että onko nurmen alla karkea tontti tai vanha nurmikko, vaikuttaa paljon toimenpiteisiin.

Menettelytapa
Alhaalla olevat suositukset sopivat tavanomaisille olosuhteille, eli suurimpaan osaan alustuksista.

Aloita poistamalla oksat, juuret, kivet ja rikkaruohot maasta ja tasoita pinta. Kovan savipohjan voi möyhentää ja samalla sekoittaa pikkasen hiekkaa sekaan.

Nykyisen mullan/maan päälle suositellaan vähintään 5-10cm ruokamultaa. Pidä huolta siitä, että pinta kallistuu rakennuksista poispäin. Jos olet lannoittanut maan, lannoite on poistettava, koska muuten se voi polttaa juuret uudesta nurmikosta. Voit joko kääntää lannoitteen 5-10cm syvyyteen tai kastella sen syvälle maahan.
Jyrää maata, kunnes pinta on tukeva ja haravoi sen jälkeen pinta tasaiseksi.
On olemassa kaksi tapaa asentaa valmisnurmi, jos on jo ennestään nurmikko.

Vaihtoehto 1: Kuori pois tai kaiva vanha nurmikko ylös. Pienempiä nurmikon alueita voi kaivaa ylös lapiolla, kun taas isompia voi poistaa kuormaajalla, jyrsimellä tai jonkin muun laitteen avulla. Toimi sen jälkeen ylläolevien ohjeiden mukaisesti.

Vaihtoehto 2: Leikkaa nurmikko niin läheltä juuria kuin mahdollista. Laita vähintään 5-10 cm ruokamultaa vanhan nurmikon päälle.

Minkälaisen pohjan laitan tontille?
Me suosittelemme ruokamultaa, koska se pitää yllä kosteutta ja antaa helppohoitoisen siirtonurmen. Vähintään 5 cm uutta multaa tulee laittaa tontille, mielellään kuitenkin vielä enemmän. Muista, että multa tulee jyrätä!

Hiekkapohja
Hiekkapohja on kuiva ja hyvin vaikea pitää kosteana. Hiekkapohjalle on erityisen tärkeää laittaa kosteutta pitävää ja ravintorikasta ruokamultaa n. 20-30 cm. Panosta ruokamullan laatuun!

Savimaa
Savimaa on yleisesti ottaen hyvä alusta tontille. Savimaa on kuitenkin helposti liian tiivis, jos tontilla on sateen jälkeen paljon vettä. Silloin voit möyhentää siihen vähän hiekkaa. Laita noin 10-15 cm ruokamultaa savimaan päälle.

Kivinen alusta
Isot kivet ja sora eivät pidä hyvin kosteutta ja mullalla on tapana kadota kivien väliin ajan kuluessa. Laittamalla kerros savea, n. 5 cm tai enemmän, ehkäiset eroosiota. Lisäksi savimaa on erityisen hyvä pitämään kosteutta, joka helpottaa irtonurmen hoitamista. Savimaan päällä pitäisi kuitenkin olla myös n. 10-20 cm ruokamultaa.

Täyttömaa
Tavallisesti tontilla on täyttömaata. Se on sekoitus multaa, hiekkaa, soraa, kiviä, juuria ja muita orgaanisia materiaaleja. Välillä täyttömaa sisältää näitä kaikkia ja välillä vain multaa ja yhtä kahta äsken mainittua materiaalia. Täyttömaan päällä pitäisi olla 10-15 cm ruokamultaa.

 

Siirtonurmi Galleria

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käyttömme.