Sök
Stäng denna sökruta.

Klippning av rullgräset

Allmänna klippinstruktioner

Rullgräsmattan måste klippas regelbundet. När gräsmattan växer som mest ska den klippas 2-3 gånger i veckan. Att klippa rullgräset en gång i veckan räcker därför inte under växtsäsongen!

Vi rekommenderar att du klipper gräsmattan med en klipphöjd på 30-45 mm. Om man klipper med för låg klipphöjd kan det börja växa ogräs och gräset kan börja slitas.

 

Klipp inte gräset när det är torrt

Under torra perioder behöver rullgräset inte klippas. (Om det inte är vattnat). De gröna grässtråna fungerar då som vattenreservoarer för rötterna och skyddar gräset från att torka ut. En bra regel för att klippa rullgräs är att om gräset växer och är grönt kan det klippas regelbundet. Om gräset däremot är gult till följd av torrhet bör du undvika klippning.

 

När ska den färdiga gräsmattan klippas?

Den färdigt utrullade gräsmattan ska klippas första gången efter ca en vecka/vid behov. Gräsklipparen ska köras på högsta klipphöjd; högst en tredjedel av längden på strået får klippas. Vi rekommenderar en uppsamlingsgräsklippare de första gångerna, eftersom de klippta grässtråna måste samlas upp. Annars kan de kväva den färdiga gräsmattan! Efter att man klippt gräsmattan ca tre gånger kan det klippta gräset lämnas kvar på gräsmattan (om det inte är för mycket av det).

 

Gräsklippare

Vi rekommenderar en motorgräsklippare. Det är nästan svårt att hitta en ”dålig” gräsklippare. Det är däremot svårt och tungt att klippa tätt och igenvuxet rullgräs med en skjutgräsklippare.

 

Bara klippa eller samla upp gräset?

En gräsklippare som endast klipper eller samlar upp är en fråga som ständigt diskuteras. Generellt sett är det bra att endast klippa så länge det inte finns några ogräsproblem i gräsmattan. Klippt gräs förvandlas nämligen automatiskt till näring när det sönderfaller. En uppsamlingsgräsklippare är dock bra om du föredrar att klippa sällan.

 

Robotgräsklippare

En robotgräsklippare är bra om du inte vill tänka på att behöva klippa gräset. Välj en robotgräsklippare som fått bra resultat i tester. Tänk på att robotgräsklipparen också kan gå sönder (oftast är det elektroniken som ställer till problem) och därför är det klokt att kontrollera att service/hjälp gällande den är lättillgänglig även efter första och andra säsongen. Efter att ha klippt med robotgräsklipparen för första gången kan gräsmattan se gulaktig och vissen ut. Om det är varmt ute så gödsla och vattna gräsmattan en gång om dagen tills den är grön igen (kan ta ca 1-2 veckor). Klipp inte med en robotklippare under torka!

 

Slipa knivarna!

Ingen gräsklippare kan klippa tillräcklickt bra med dåliga knivar. Kom ihåg att slipa eller byta ut knivarna regelbundet. Minst 1-2 gånger under säsongen bör du slipa knivarna, annars händer det ofta att grässtråna ställvist kan börja se gula ut.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käyttömme.