Search
Close this search box.

Siirtonurmen leikkaaminen

Yleisiä leikkuuohjeita
Siirtonurmi on leikattava säännöllisesti. Nurmikon kasvaessa eniten, on se leikattava 2-3 kertaa viikossa. Siirtonurmen leikkaaminen kerran viikossa ei siis riitä kasvusesongin aikana!

Suosittelemme valmisnurmen leikkaamista 30-45mm leikkuukorkeudella. Liian matalan leikkuukorkeuden seurauksena nurmeen voi tulla rikkakasvin alkuja tai se voi kulua. Liian matalan leikkuukorkeuden riskinä on myös se, että niittynurmikko kuolee kokonaan pois.

Älä leikkaa kuivuuden aikana
Kuivan kauden aikana siirtonurmea ei tarvitse leikata. (Ellei sitä kastella). Nurmen vihreät korret toimivat silloin vesisäiliöinä juurille ja suojelevat nurmea kuivumiselta. Hyvä sääntö siirtonurmen leikkaamiselle on, että jos nurmi kasvaa ja on runsasta niin sen voi leikata säännöllisesti. Jos taas nurmi on kuivuuden seurauksena keltainen, kannattaa välttää leikkaamista.

Milloin tuleee leikata valmisnurmi?
Asennettu valmisnurmi kannattaa leikata ensimmäisen kerran vasta noin viikon kuluttua/tarvittaessa. Leikkuri tulee olla asennettuna korkeimmalle leikkuukorkeudelle; korren pituudesta saa leikata maksimissaan vain kolmasosan. Suosittelemme keräävää ruohonleikkuria, koska leikatut ruohonkorret on kerättävä pois. Muuten ne voivat tukahduttaa valmisnurmen! Noin kolmen leikkuukerran jälkeen leikatun ruohon voi jättää nurmikolle (ellei sitä ole valtavasti).

Ruohonleikkuri
Me suosittelemme moottorikäyttöistä ruohonleikkuria. ”Huonoa” ruohonleikkuria on melkeinpä vaikea löytää.  Työnnettävällä ruohonleikkurilla on vaikeaa ja raskasta leikata tiheää ja runsaskasvuista siirtonurmea.

Silppuava vai keräävä ruohonleikkuri?
Silppuava vai keräävä ruohonleikkuri on kysymys, josta jatkuvasti keskustellaan. Yleisesti silppuava on hyvä niin kauan, kun nurmessa ei ole rikkakasviongelmia. Leikattu nurmi muuttuu automaattisesti ravinnoksi, kun se hajoaa. Keräävä ruohonleikkuri on myöskin hyvä, jos mieluummin leikkaat harvoin. Harvoin leikattaessa tulee enemmän leikattuja ruohonkorsia, jotka voivat tukahduttaa valmisnurmen, jos ei niitä kerätä pois.

Robottileikkuri
Robottileikkuri on hyvä, jos et halua ajatella ruohonleikkuuta. Valitse robottileikkuri, joka on saanut hyvän tuloksen testeissä. Muista että robottileikkuri voi myöskin mennä rikki (useimmiten se on elektroniikka, joka aiheuttaa ongelmia) ja sen vuoksi on viisasta tarkistaa, että palvelua/apua sen suhteen on helposti saatavilla myös ensimmäisen ja toisen sesongin jälkeen. Kun robottileikkurilla on leikattu ensimmäisen kerran, voi siirtonurmi näyttää kellertävältä ja kuihtuneelta. Jos ulkona on silloin lämmin niin lannoita ja kastele nurmi kerran päivässä, jatkaen kastelua kunnes se on taas vihreä (eli noin 1-2 viikkoa). Älä leikkaa robottileikkurilla kuivuuden aikana!

Teroita terät!
Mikään ruohonleikkuri ei voi leikata huonoilla terillä. Muista teroittaa tai vaihtaa terät säännöllisesti. Vähintään 1-2 kertaa sesongin aikana kannattaa teroittaa terät, koska muuten ruohonkorsien päät voivat ruveta muuttumaan kellertäväksi.